מה זה דומיין?

דּוֹמֵיְין (תרגום למילה "Domain" באנגלית) מתייחסת לשם מתחם/כתובת אתר אינטרנט דרכה ניתן לגשת לאתר או שירות מסוים על גבי רשת האינטרנט.

דוגמאות לדומיינים:

  • www.ynet.co.il (הדומיין של ynet – דומיין ישראלי בסיומת co.il)
  • www.facebook.com (הדומיין של פייסבוק – דומיין בסיומת com)
  • www.gov.il (הדומיין של אתר המידע הממשלתי, דומיין בסיומת gov.il – סיומת יחודית לאתרים ממשלתיים)
  • www.דומיין-בעברית.co.il (דומיין לוקאלי בשפה העברית, בדפדפן הוא יתורגם לביטוי הבא: www.xn—-2hcafkyad3bm9a3e1a.co.il)

דומיין מהווה את הזהות הדיגיטלית שלכם ברשת והוא ייחודי רק לכם. ברגע שרכשתם דומיין הוא שייך לכם לפרק הזמן שרכשתם אותו ורק אתם יכולים לבצע בו שינויים. עליו יוגדר האתר שלכם בהמשך, תיבות האימייל ודברים נוספים שיהיו קשורים לפעילות שלכם בדיגיטל ולמיתוג שלכם ברשת.

טיפ ממני: לקנות את הדומיין באופן עצמאי על ידי אחד הרשמים המוסמכים בארץ או בעולם ולשמור את השם משתמש והסיסמא לאתר כמו גם הנתונים על החברה ממנה רכשתם.

אני נתקל בהרבה מקרים וסיפורים שאנשים איבדו את המיילים שלהם, את האתר שלהם ואת המוניטין שלהם בגוגל כי מישהו לא אחראי ניהל להם את הדומיין או במקרים יותר גרועים על חברה לבניית אתרים שתפסה לקוחות ״כבני ערובה״ על דומיין שהוא שלהם.

ממה מורכב דומיין?

מבנה דומיין

כפי שתראו בתמונה למעלה – לרוב דומיין מורכב מ 2 חלקים עיקריים ולעיתים גם שלושה:

  1. השם שבחרנו לדומיין – realmedia
  2. סיומת הדומיין (סוג דומיין) – במקרה שלנו co.il
  3. סאב דומיין (לא בהכרח יהיה בשימוש) – מגיע לרוב עם נקודה לפני השם שבחרנו לדומיין)

בעבר היה נהוג לחשוב כי הדומיין כולל את הביטוי www (כאשר היינו מבקשים ממישהו להכנס לאתר אינטרנט כלשהו) – אך אין זה נכון, www מבטא בעידן הדיגיטל של היום "סאב דומיין", ניתן לייצר סאב דומיינים ללא הגבלה לדומיינים שבבעלותנו, לרוב נהוג לעשות את זה כשרוצים להפריד מס׳ שירותים משלימים באתר האינטרנט שלנו (האתר הראשי/חנות/מערכת קורסים/אפליקציה וכד׳).


היי
רוצה לקבל הצעת מחיר מאיתנו לבניית אתר אינטרנט (אנחנו גם נסייע לך לרכוש דומיין)?
או השאירו פנייה בטופס:

6 דברים שחשוב לדעת לפני קניית דומיין

כאשר אנו קונים דומיין אנחנו למעשה רוכשים בעלות על הדומיין לתקופה מוגבלת של לא פחות משנה, ניתן לרכוש גם דומיין מראש ל 5-10 שנים (אני תמיד ממליץ לעשות זאת אם מדובר בעסק רציני שאתם הולכים להשקיע בו כי הסכום זניח וזה מצמצם אפשרות שתשכחו לחדש אותו כל שנה), לאחר שהדומיין בבעלותנו והוא אושר על ידי הרשם נוכל להשתמש בדומיין כדי לחבר אליו אתר אינטרנט, לחבר שירות מיילים או לאמת שירותים חיצוניים שדורשים אימות בעלות דומיין (למשל Google Search Console)

היות וקניית דומיין הינו תהליך ראשוני, בסיסי וחשוב בבניית אתר אינטרנט אני ממליץ לקחת את הפרמטרים הבאים בחשבון:

  • שם דומיין – מומלץ לבחור שם דומיין שהוא קצר וזכיר. יש להימנע משימוש בתווים מיוחדים או מספרים אלא אם כן הם חיוניים. זה יעזור ללקוחות שלכם לזכור אתכם ויסייע לך בקידום האורגני של האתר שלכם.
  • אורך הדומיין – אורך הדומיין לא יכול להיות פחות מ 3 תווים בדומיין ישראלי ולא יכול להיות פחות מ 3 תווים בדומיין בינלאומי.
  • קשר לעסק או למותג – הדומיין צריך להיות קשור לשם העסק, למותג או למטרה הספציפית של האתר. בנוסף, הדומיין חייב להיות משויך לאדם ספציפי או ארגון מסוים (יכולים לבקש ממכם לאמת את הזהות שלכם בתהליך הרכישה)
  • שגיאות כתיב – מומלץ לוודא שאין שגיאת כתיב אם אנחנו רושמים דומיין למילה אותנטית
  • מחיר ותקופת הרישום – המחיר בקניית דומיין ישראלי הוא זהה כל שנה, בחו״ל לעומת זאת קיימים מבצעים לתקופה הראשונית (יכול להיות ששנה ראשונה תעלה 1$) מה שחשוב לשים לב זה מה המחיר של החידוש לאחר שנה ולראות אם בממוצע השנתי זה משתלם יותר
  • לא ניתן לבטל דומיין לאחר שנרשם/לקבל החזר כספי – חשוב לדעת שמרגע שהדומיין נרכש ונשלחה בקשה לרשום את הדומיין אצל הרשם לא ניתן לבטל את העסקה ולקבל בגינה החזר כספי (מציינים את זה בתהליך ההזמנה ובתקנונים של כל החברות)
  • WHOIS Privacy (רלוונטי בעיקר לדומיינים בינלאומיים) – שירות הגנת פרטיות לדומיין שמטרתו היא להסתיר את המידע האישי ואת מחזיק הדומיין מהציבור, ובכך להגן עליך מפני ספאם, נסיונות גניבה או סחיטה (השירות לא זמין בארץ, איגוד האינטרנט הישראלי מחייב שפרטי בעל הדומיין יהיו גלויים לכולם)

איפה קונים דומיין ישראלי (co.il/org.il)?

קניית דומין ישראלי נעשית על ידי רשמי דומיינים שהוסמכו לכך על ידי איגוד האינטרנט הישראלי. בישראל קיימים מעל 10 רשמים מוסמכים מהם ניתן לרכוש דומיין ישראלי. המחירים של כולם מצוינים באתר האינטרנט ורובם נעים בין 60 ל 100 שקלים.


כמה עולה דומיין?

המחיר הנמוך ביותר לדומיין כיום הוא ברשם MyNames, כאשר דומיין עולה אצלם 60 ₪ כולל מע״מ.

בטבלה הבאה תוכלו לראות את פערי המחירים (מהזול ליקר) בין הרשמים המובילים:

שם האתר מחיר שנתי
LiveDNS 80 ₪ (כולל מע״מ)
MyNames 60 ₪ (כולל מע״מ)
InterNIC 79.9 ₪ (כולל מע״מ)
DoaminTheNet 97 ₪ (כולל מע״מ)
BOX 72 ₪ (כולל מע״מ)

בדיקת היסטוריית דומיין לפני רכישה

חשוב לבדוק היסטוריה של הדומיין כדי להבין האם יש לו עבר של אתר מפוקפק או קידום באמצעים שליליים/לא כשרים (לא נרצה לקנות דומיין שגוגל העניש אותו ולהתחיל פעולות קידום אורגני מנקודה נמוכה).

ניתן לבדוק את היסטוריית הדומיין בארכיון האינטרנט באמצעות הזנת הקישור של הדומיין. בארכיון האינטרנט ניתן לראות גם תצלום של איך האתר היה נראה ומה היה כתוב בו בתהליך פשוט:

מזינים את כתובת הדומיין אותה נרצה לבדוק:

המחשת הזנת כתובת דומיין לבדיקה בארכיון האינטרנט

ונראה מה מוצג בלוח שנה של הארכיון:

תצוגת תוצאות של ארכיון האינטרנט

לצורך העניין, בחרתי את שנת 2003 וחודש פברואר, כך היה נראה וואלה פעם:

דוגמא לתוצאה של אתר וואלה משנת 2003


למה צריך לשלם על דומיין?

תשלום עבור דומיין היה מאז ומתמיד, הסיבות לכך לרוב נובעות בגלל:

  1. דומיינים הם משאב מוגבל – דומיין הוא משאב ייחודי באינטרנט. לכל דומיין יש שם ייחודי ואין אפשרות ששני אנשים או ישויות יהיו בעלי אותו דומיין. התשלום הוא דרך להבטיח שהאדם או הארגון הרוכש הוא באמת מעוניין.
  2. היצע והביקוש – המחיר יכול לעזור לוודא שמי שקונה דומיין באמת צריך אותו.
  3. פעולות תחזוקה – גביית תשלום עבור דומיין מאפשרת לרשמים ואיגודי האינטרנט בעולם האחראיים על הדומיינים לכסות את ההוצאות הקשורות לניהול, תחזוקה, ותמיכה של מערכת הדומיינים.
  4. מניעת ספאם באינטרנט – אם דומיינים היו חינמיים, גורמים שונים היו יכולים לנצל את המצב כדי לרכוש מספרים גדולים של דומיינים, מה שהיה מעכב את התפתחות האינטרנט.
  5. התפתחות וחדשנות – הכספים הנגבים מתשלומים יכולים לשמש למחקר ופיתוח, פיתוחים טכנולוגיים חדשים, לשיפור השירות למשתמשי האינטרנט ועוד…

בסופו של דבר, התשלום על דומיין מבחינת הרוכש הוא השקעה בעסק שלו ובפעילות האינטרנטית שלו או של הארגון שלו. דומיין טוב, ברור וזכיר יכול להיות כלי שיווק חזק ולתת תחושה שמדובר בעסק גדול ורציני.


היי
רוצה לקבל הצעת מחיר מאיתנו לבניית אתר אינטרנט (אנחנו גם נסייע לך לרכוש דומיין)?
או השאירו פנייה בטופס:

איזה סוגי דומיינים יש?

דומיינים לקהל הרחב:

  • דומיינים כלליים – לרוב מדובר בדומיינים גנריים בינלאומיים. דומיינים גנריים פופולאריים כמו: com, net, org נפוצים מאוד באתרים בינלאומיים. בשנים האחרונות איגוד הנהלת שמות המתחם העולמי (ICANN) אישר והוסיף סיומות דומיינים חדשות כדי להרחיב את האפשרויות באינטרנט, מדובר בדומיינים כמו: io, cloud, blog, media, guru ועוד..
  • דומיינים המשוייכים למדינה – דומיינים שמזוהים עם מדינות ספצפיות. למשל: il (ישראל), uk (בריטניה), fr (צרפת) וכו'.
  • דומיינים לוקאליים – דומיינים לוקאליים בשפה המדוברת של מי שרוכש אותה, למשל: רילמדיה.קום / רילמדיה.ישראל

דומיינים המשויכים למוסד או ארגון ספציפי (נדרש אישור ייעודי כדי לקנות דומיין כזה):

  • דומיינים ממשלתיים – דומיינים שמשוייכים לארגונים ממשלתיים, לרוב יסתיימו בסיומת gov
  • דומיינים של רשויות מקומיות – דומיינים המשויכים לרשויות מוניציפליות מקומיות, לרוב יסתיימו בסיומת muni
  • דומיינים לאקדמיה – דומיינים של מוסדות לימוד המוכרים על ידי המל״ג לרוב יסתיימו ב ac.il
  • דומיינים של חברות תקשורת – לרוב יסתיימו בסיומת של net, לדוגמא: hot.net.il

איך לדעת האם הדומיין שאני רוצה פנוי?

קיימים שירותי WHOIS שמאפשרים לקבל מידע על הדומיין, אני משתמש באתר who.is שהוא קל, נוח וידידותי לחיפוש מהיר.

לאחר שנכנסים לאתר ורושמים את הדומיין המבוקש מקבלים את התוצאה הבאה:

בדיקת פרטי דומיין באתר who.is

בבדיקה הנ״ל רשמתי את הדומיין של ynet (מן הסתם שהוא תפוס) ולכן מופיעים פרטי המחזיק של הדומיין.

בבדיקה של דומיינים בינלאומיים תתקלו לא מעט פעמים במילה Privacy וצירופים דומים, במקרים כאלה נסיק שהדומיין תפוס ושבעל הדומיין רכש שירות של WHOIS Privacy.

במידה והפנוי פנוי לרישום, לא יהיה רשום כלל מידע על מחזיק הדומיין ונוכל להבין שאנו יכולים לרכוש אותו באחד הרשמים המוכרים.

דוגמא לדומיין פנוי:


קניית דומיין בינלאומי

האתר המוכר ביותר לרכישת דומיין בינלאומי הוא Uniregistry, הממשק באתר מאוד נוח למשתמש והמחיר הממוצע הוא 10.88 דולר. האתר כמובן לא מציע דומיינים עם סיומת ישראלית אך מבחינת דומיין בינלאומי האתר הוא אופציה מעולה גם למשתמש הישראלי.


קניתי את הדומיין שרציתי – מה הלאה?

מזל טוב! 🎉 זה צעד קטן שמקרב אותך למטרות שלך בדיגיטל.

מומלץ לעשות תזכורת ביומן כחודש או חודשיים לפני תאריך החידוש הרלוונטי. כדי שלא תשכחו לחדש את הדומיין.

חשוב לשמור את הפרטים ביחד עם פרטי הרשם ופרטי ההתחברות איתם נרשמתם. החברה שתבנה לכם את האתר תזדקק לגישה לדומיין ומוטב כי הפרטים יהיו אצלכם בשלוף.

מתכננים להקים אתר? הכנתי מאמר מצוין שיעזור לכם להבין את מחירי האתרים בשוק.